cod EORI
Exemplu – Cod EORI

Incepand cu data de 1 iulie 2021 codul EORI este obligatoriu pentru persoanele fizice care comanda online din afara teritoriului Romaniei. Pentru a sublinia, facem referire aici la produse comandate online din afara tarii prin intermediul comertului online.

Haideti sa analizam aceasta modificare legislativa din toate perespectivele:

1. Ce este un cod EORI?

Codul EORI este un numar unic in UE (Uniunea Europeana), pe care autoritatile vamale sau alte autoritati il atribuie persoanelor juridice (operatori economici) sau persoane fizice pentru operatiunile economice derulate pe teritoriul UE.

2. Cand a intervenit obligatia persoanelor fizice sa obtina codul EORI?

Obligatia obtinerii codului EORI si de catre persoane fizice a intervenit incepand cu data de 01.07.2021. Aceasta obligatie se aplica si acelor persoane fizice care comanda produse prin intermediul comertului online din strainatate. Practic incepand cu aceasta data a devenit codul eori obligatoriu.

3. Ce se intampla daca nu se va obtine codul EORI in cazul, in care comandati un produs din afara tarii?

Cel mai probabil produsul va fi blocat la vama o perioada de timp pentru a va permite obtinerea codului EORI de la biroul regional vamal de care apartineti.

4. De unde se obtine codul EORI?

Codul EORI se obtine de la biroul regional vamal, de care apartineti in urma unei proceduri in acest sens.

5. Cand nu este obligatoriu obtinerea codului EORI?

Nu este obligatorie obtinerea codului EORI pentru trimiterile fara caracter comercial de la o persoana particulara la alta, cu o valoare ce nu depaseste 45 de EUR.

6. Care sunt normele care au stat la baza modificarilor privind comertul online si impunerea obligatiei de obtinere a codului EORI?

Normele care au stat la baza modificarilor privind obtinerea codului EORI de catre persoanele fizice care cumpara online din afara tarii se regasesc aici: https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat/modernising-vat-cross-border-ecommerce_en

7. Codul EORI se obtine gratuit?

Codul EORI se poate obtine gratuit daca va ocupati dvs. de aceasta procedura.

Cu toate acestea daca nu doriti sa va ocupati personal de obtinerea codului EORI, noi va putem ajuta in acest sens cu procedura obtinerii codului EORI.

Pentru a obtine mai multe detalii cu privire la obtinerea codului EORI puteti accesa site-ul nostru aici: https://eoricod.ro/.